Briksdalsbreen er en imponerende isbre som ligger i naturskjønne omgivelser på Vestlandet, i Sogn og Fjordane fylke. Isbreen hører til Stryn kommune, og befinner seg innerst i Oldedalen.

Helt siden 1800-tallet har Briksdalsbreen vært et populært turistmål i Norge. I 2017 besøkte over 300.000 personer denne mektige isbreen.

Briksdalsbreen inngår i Jostedalsbreen Nasjonalpark, og ligger på nordsiden av Jostedalsbreen. Høyeste topp på Briksdalsbreen er 1900 m.o.h. Isbreen ender i Briksdalsbrevatnet som befinner seg 346 m.o.h.

 

Området ved Briksdalsbreen består av høye fjell, brusende fossefall og blågrønne speilblanke vann.

Historie

Briksdalsbreen beveget seg mye i løpet av 1900-tallet. Mellom 1932 til 1951 smeltet den betydelig, og trakk seg tilbake med 800 meter. I perioden 1987 – 1997 hadde området snørike vintre, noe som resulterte i at Briksdalsbreen rykket frem med 200 meter. Siden 2008 har Briksdalsbrevatnet vært isfritt.

Briksdalsbre Fjellstue

Briksdalsbre Fjellstue ligger 3 km fra isbreen, og er inngangsporten for turister som vil besøke Briksdalsbreen. Fjellstuen har eksistert siden 1891, og er åpen for publikum i perioden april – oktober.

Fjellstuen har restaurant, kaffebar, souvenirbutikk og overnattingstilbud. Oldedalen Skyss tilbyr transport fra fjellstuen til Briksdalsbreen i sine “Trollbiler”. Dette er små, åpne safaribiler som i høysesongen står oppstilt utenfor souvenirbutikken.
Trollbilene stopper ca. 500 meter fra Briksdalsbreen, og det er sti opp til selve isbreen – som for øvrig er godt tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner. På vei til Briksdalsbreen passerer man Kleivafossen.

Turister blir bedt om å ikke gå for nær breen, og man må respektere sperringer som er satt opp i området. Dette skyldes at Isbreen har mye bevegelse, og det er fare for ras.

Hvordan komme til Briksdalsbre Fjellstue

Fjellstuen ligger 39 km sør for kommunesenteret Stryn, og bilturen tar ca. 50 minutter. Raskeste rute er via Fv 60 og Fv 724.
I høysesongen er det bussforbindelse mellom Stryn og Briksdalsbre Fjellstue.

Andre attraksjoner i området

Fjellturer

Det er mange flotte turstier i området omkring Briksdalen, og en populær løype går fra Melkevoll Bretun (ca. 500 meter fra Briksdalsbre Fjellstue) til Brenndalsbreen (som måler 85 – 300 m.o.h.). Turen tar 3-4 timer, og man passerer bratte fjellvegger, elver og fossefall.

Mer erfarne turgåere kan besøke Kattanakken (130 – 1450 m.o.h.), der man finner det fantastiske utsiktspunktet Sauskårholten. Også en fjelltur til Oldeskaret (120 – 1100 m.o.h.) kan anbefales, der man får oppleve storslått utsikt over Oldedalen
Jostedalsbreen Nasjonalparksenter

Skal man oppholde seg i flere dager ved Briksdalsbreen, kan det være hyggelig å ta en kjøretur til Jostedalsbreen Nasjonalparksenter, som ligger 59 km nordøst for Briksdalsbre Fjellstue.

Nasjonalparksenteret befinner seg vest for selve Jostedalsbreen, som for øvrig er den største isbreen på det europeiske fastlandet. Senteret viser film om Jostedalsbreen, og har en rekke spennende utstillinger – bl.a. innen geologi, botanikk og zoologi. Utenfor senteret kan man besøke en geologisk park samt en botanisk hage.

Loen Skylift

Innerst i Nordfjord ligger bygda Loen, der den nye turistattraksjonen Loen Skylift åpnet i mai 2017. Dette er en pendelbane som tar deg opp til 1000 meters høyde på 5 – 7 minutter. Pendelbanen kjører alle dager i perioden mai – oktober.
På toppen av fjellet Hoven får man spektakulær utsikt over Lodalen, og det er både restaurant og bar på stedet. I tillegg er det flere turstier med ulike vanskelighetsgrader. Loen Skylift ligger ca. 30 km nord for Briksdalsbre Fjellstue.