Geirangerfjorden ligger på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke, og er en av norges mest besøkte turistattraksjoner. Den en del av Storfjorden, og innerst i Geirangerfjorden ligger den lille bygda Geiranger – som har 230 fastboende innbyggere (pr. 2017).
Fjorden er 15 km lang, og strekker seg mellom Hellesylt og Geiranger. Geirangerfjorden er 600 – 1500 meter bred, og opptil 700 meter dyp.

Geirangerfjorden kalles ofte for “Perlen blant norske fjorder”, på grunn av sitt naturskjønne landskap vakre fossefall, fjellgårder, uberørt natur og majestetiske fjell med snødekte topper.

Fjordens innerste del er omgitt av stupbratte fjell på opptil 1700 meter. På nordsiden av fjorden ser man de berømte fossefallene “De syv søstre” og “Brudesløret”, mens på sørsiden finner man “Friaren” – som har en høyde på 275 meter.

Geirangerfjorden har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 2005, og mottar rundt 700.000 besøkende årlig. Det er flere sightseeingbåter som frakter turister langs fjorden, og Hurtigruten ankommer Geiranger havn i perioden juni – oktober.

Adkomst

Geirangerfjorden ligger ca. 110 km sørøst for Ålesund. Raskeste kjørerute fra Ålesund til Geiranger er via E 136 / E 39, Fv 650 og Fv 63. Ruten omfatter ferge mellom Eidsdal og Linge.

Attraksjoner i området

Cruise med MS Geirangerfjorden

Geirangerfjorden oppleves aller best fra sjøen, og sightseeingbåten MS Geirangerfjorden tilbyr 60 eller 90 minutters fjordcruise. Båtene har flerspråklig guide, og det er mulig å handle i kiosken ombord. Båten passerer de berømte fossefallene “De Syv Søstre”, “Friaren” og “Brudesløret”. Fjordcruiset starter fra Geiranger havn, og koster kr. 320,- pr. voksen (for 60 minutters rundtur)

Flydalsjuvet

Flydalsjuvet befinner seg 4 km fra Geiranger sentrum ved Fv 63 (mot Grotli), og er et populært utsiktspunkt over bygda og fjorden. Fra rasteplassen har man også fantastisk utsikt til de imponerende fjellene Laushornet (1502 m.o.h.) og Eidshornet (1629 m.o.h.).

Utsiktsplattformen i Ørnesvingen

Den bratte og svingete veistrekningen Fv 63 fra Geiranger til Eidsdal heter Ørnevegen, og er åpen for biltrafikk gjennom hele året. På toppen finnes en utsiktsplattform (603 m.o.h.) – der man kan nyte den storslåtte utsikten over Geirangerfjorden, fjellene og fossene.

Geiranger Skywalk – Dalsnibba

Geiranger Skywalk åpnet i 2016, og er en spektakulær utsiktsplattform, som ligger 1500 m.o.h. Herfra får man en uforglemmelig opplevelse av Geirangerfjorden, bygda og de snødekte fjelltoppene.

Geiranger Skywalk ligger ca. 20 km fra sentrum, og man følger Nibbeveien til Dalsnibba. På utsiktspunktet finnes en servicebygning med souvenirbutikk, som holder åpent i perioden mai – september.

Geiranger kirke

Mange turister besøker også Geiranger kirke fra 1842, som ligger i sentrum av bygda. Kirken er åttekantet og bygget i tømmer. Geiranger kirke har 120 sitteplasser. Kirken er utsmykket av treskjærer Einar Flydal, etter forslag fra kunstneren Per Vigeland. Arbeidet var utført i perioden 1938 – 1945. Kirkeklokken er fra 1899.

Norsk Fjordsenter

Norsk Fjordsenter ligger 1,4 km sør for Geiranger sentrum, og er et besøkssenter der man kan få god kunnskap om det spennende og vakre fjordlandskapet. Senteret følger dessuten UNESCOs verdensarvkonvensjon med å verne om og vise frem naturen og kulturen i området.

Fjordsenteret byr både på historiske og aktuelle utstillinger, og på stedet finnes kinosal, cafè, souvenirbutikk og kunstgalleri. Se utstilling av Geirangerfjorden gjennom de fire årstidene eller lær om plante- og dyreliv i området.
Norsk Fjordsenter holder åpent alle dager hele året. Inngangspris for en voksen person er kr. 120,- (pr. 2017).