Prekestolen (også kalt “Preikestolen”) er et spektakulært utsiktspunkt og et yndet fotomotiv. Utsiktspunktet består av et 25 x 25 meter fjellplatå som ligger 604 m.o.h. på nordsiden av Lysefjorden. Det er et loddrett stup ned i fjorden.

Prekestolen befinner seg i Rogaland fylke på Vestlandet – ca. 30 km øst for Stavanger sentrum.

Både Loney Planet og CNN har kåret Prekestolen til Norges fremste naturbaserte reisemål, og fjellformasjonen hadde over 300.000 besøkende i 2017.

Sluttscenen i actionfilmen “Mission Impossible 6” ble spilt inn på Prekestolen i november 2017, med Hollywood-stjernen Tom Cruise i hovedrollen. Filmen skal etter planen ha premiere sommeren 2018.

Historie

Det karakteristiske fjellplatået ble mest sannsynlig formet av frostsprengning for ca. 10.000 år siden. Frosset vann i fjellsprekkene sprengte løs store blokker, som breen fraktet med seg videre. Prekestolen het tidligere “Hyvlatonnå” (høveltanna) på grunn av sitt karakteristiske utseende.

For over 100 år siden startet Stavanger Turistforening å bruke Prekestolen som turmål. Prekestolhytta ble oppført i 1949, og det ble anlagt vei frem til hytta i 1961.

I 2004 ble ble det bestemt at et nytt og større kompleks skulle bygges ved Prekestolhytta. Komplekset ligger i en skråning ovenfor den gamle Prekestolhytta med utsikt til Refsvatn. Nybygget – som er på 1290 kvm – åpnet for publikum i 2008 under det nye navnet “Preikestolen Fjellstue”.

Adkomst til Prekestolen fra Stavanger

Preikestolen Fjellstue er inngangsporten til det imponerende utsiktspunktet over Lysefjorden, og holder åpent hele året. Kjører man egen bil, er det enklest å ta ferje fra Stavanger til Tau. Deretter fortsetter man sørover på Ryfylkevegen / Rv. 13 over Jørpeland, og følger skilting til Prekestolen – helt til man kommer frem til Preikestolen Fjellstue.

Det er gode parkeringsmuligheter ved Preikestolen Fjellstue, og på stedet finnes resepsjon, cafè/restaurant, souvenirbutikk, kiosk, peisestue samt overnattingsmuligheter. Det er også mulig å leie møterom om ønskelig.

I sommersesongen går det buss mellom Preikestolen Fjellstue og Tau.

Turstien frem til utsiktspunktet

Fra Preikestolen Fjellstue til utsiktspunktet Prekestolen er det godt merket tursti. Strekningen går gjennom skogsterreng, og første del av turen består av ulendt terreng. Erfarne turgåere bruker vanligvis rundt 2 timer på å komme seg frem til Preikestolen. Er man utrent, går sammen med barn eller tar flere pauser underveis, må man beregne lengre tid.

Total lengde å gå èn vei er 3,8 km. Det er viktig med gode sko samt å ha med seg mat/drikke på turen. Det anbefales dessuten å ikke starte for sent på dagen, da man vanligvis bruker 4-5 timer tur/retur Prekestolen. I tillegg kommer selve oppholdet på utsiktsplassen.

Turstien ble oppgradert i 2015, og løypen omtales for å ha “middels vanskelighetsgrad”. Strekningen til Prekestolen byr på flotte naturopplevelser, og man passerer myrer, steinrøyser og Lysefjordgranitt.

Det anbefales ikke å besøke Preikestolen vinterstid. Beste besøkstid for turgåere er i perioden april til oktober.

Prekestolen sett fra Lysefjorden

Ønsker man å oppleve Prekestolen fra sjøen, går det sightseeingbåter fra Stavanger sentrum til Lysefjorden. Båtturen tar 3 timer, og man får se storslått natur med den berømte Prekestolen, bratte klipper, små øyer og imponerende fossefall.

Fjordbåtene kjører hele året, og starter fra Skagenkaien i Stavanger. I høysesongen juli og august er det 3 daglige avganger til Lysefjorden og Prekestolen.

Pris pr. voksen kr. 490,- (pr. 2017). I 2018 er prisen fastsatt til kr. 450,- pr. voksen. Skulle du trenge lånefinansering til turen kan du besøke billigeforbrukslån hvor du får svar umiddelbart.