Trollstigen (også kalt Trollstigveien eller Stigen) er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og består av en 56 km lang veistrekning i Møre og Romsdal fylke.Trollstigen befinner seg på fylkesvei 63 i Rauma kommune, og de bratteste fjellpartiene av denne spektakulære strekningen består av 11 hårnålssvinger.

Trollstigen ble åpnet i 1936, og er en Nasjonal turistvei. Den forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Høyeste punkt på strekningen er Alnesreset som måler 850 m.o.h. Trollstigen starter i Isterdalen og slynger seg oppover til toppen av Stigfjellet.

Trollstigveien er omkranset av imponerende høye fjell – deriblant Stigbotnhornet (1583 m.o.h.), Bispen (1462 m.o.h.), Dronninga (1544 m.o.h.) og Kongen (1614 m.o.h.).

Vinterstid er Trollstigen stengt, og det er kun mulig å kjøre på strekningen i perioden mai – november.

Trollstigen ligger 120 km øst for Ålesund og ca.146 km nordøst for Geirangerfjorden. Nærmeste by er Åndalsnes, som befinner seg 18 km nord for Trollstigen.

Severdigheter i nærområdet

Stigfossen

Trollstigen passerer Stigfossen, som er et av de mest imponerende fossefallene i Norge. Stigfossen har et loddrett fall på nær 200 meter, og er et yndet fotomotiv. Den beste opplevelsen får man ved å stå på natursteinsbroen “Stigfossbrua” – med utsikt oppover mot fossen og nedover mot Isterdalen.

Trollstigen Cafè

På toppen av Trollstigen ligger Trollstigen Cafè, og utenfor bygget er det stier til flere utsiktsplattformer – der man bl.a. kan beskue Trollstigen ovenfra. Innendørs får man kjøpt god mat og drikke, og de fleste tar også turen innom souvenirbutikken på stedet.

Trollveggen

Trollveggen er en fjellvegg i Trolltindane (1788 m.o.h.), der 1000 meter består av et loddrett stup. Dette er Europas høyeste i sitt slag. Trollveggen er et kjent sted for både basehoppere og fjellklatrere, og det finnes også en merket tursti fra Stigrøra til toppen av Trollveggen.

Trollveggen Besøkssenter

Trollveggen Besøkssenter åpnet i 2012, og er kjent for sin flotte arkitektur. Senteret ligger rett ved Trollveggen, og bygget har store panoramavinduer. Stedet har cafë, stor souvenirbutikk og utsiktsplattform – med fantastisk utsyn til den majestetiske Trollveggen.

I besøkssenteret finnes også et auditorium, der det vises det en 15 minutters film om Trollveggens spennende historie. Filmen omfatter ekstremsport i Trollveggen, klatre-gleder, redningsaksjoner og den unike naturen i området.

Utenfor bygningen er det reist et minnesmerke for 19 personer som har omkommet i Trollveggen. Det er først og fremst basehoppere og fjellklatrere som har mistet livet her, og både etterlatte og andre kan ta del i historien som Trollveggen representerer.

Norsk Tindesenter

Tindesenteret ligger i Åndalsnes sentrum – om lag 18 km nord for Trollstigen. Åndalsnes har ca. 2000 innbyggere, og befinner seg nederst i Romsdalen ved Romsdalsfjorden. Norsk Tindesenter åpnet i 2016, og har flotte historiske utstillinger om fjellsport. I senteret finnes dessuten cafè/restaurant og klatrevegg.